Rouwverwerking; geef het verdriet een plek
Het verlies van een dierbare verwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. De tijd staat even stil. Maar dit kan niet eeuwig blijven duren. U zult op enig moment de draad van het leven weer op moeten pakken. Aanvaarden dat uw dierbare er niet meer is, de gevoelens en reacties die daarop volgen doorstaan, u aanpassen op het leven zonder uw dierbare en het verlies emotioneel een plek geven. Rouwverwerking is hard werken.
Proces van rouwverwerking
Het proces van rouwverwerking bestaat uit 5 fases. Deze fases worden niet per definitie doorlopen van fase 1 tot fase 5. Sterker nog, vaak lopen deze fases dwars door elkaar heen. De fase waarin u zich bevindt kan van dag tot dag veranderen en u kunt meerdere keren in dezelfde fase belanden.
De fases van rouwverwerking kunnen een steun voor u zijn in deze moeilijke tijd. Al moet u goed onthouden dat het een rationele benadering is van rouw en dat ‘een goede rouwverwerking’ niet bestaat. Er zijn geen regels, voorschriften of handleidingen die u vertellen hoe u het verlies van uw dierbare moet verwerken. Rouwverwerking is voor iedereen anders en kan op verschillende manieren. Doe het op uw eigen manier, dan doet u het goed.
Fase 1: ontkenning en ongeloof
Het afweermechanisme van het brein speelt een belangrijke rol in deze fase van rouwverwerking. Het brein ontkent wat er gebeurt omdat de waarheid te erg is om te bevatten. Het is een natuurlijke vorm van zelfbescherming en het helpt u om te bepalen in welk tempo verdriet toegelaten wordt.
Fase 2: boosheid en woede
Naast intens verdriet spelen ook andere emoties zoals boosheid en woede een grote rol in het proces van rouwverwerking. De rouwende kan bijvoorbeeld boos zijn op artsen, de omgeving en/of het lot. Boosheid en woede worden gevoed door pijn en het ontstaat vaak wanneer de waarheid doorgedrongen is tot de rouwende.
Fase 3: gevecht aangaan
Sommige mensen proberen het verlies van een dierbare te verwerken door een gevecht met zichzelf aan te gaan. Dit kan variëren van het maken van een wereldreis tot stoppen met roken of een sport uitdaging aangaan voor een goed doel. Vaak zijn dit extreme doelen. Hoop is in vele gevallen de drijfveer. “Als ik dit doe, dan wordt het beter.”
Fase 4: verdriet en depressie
In deze fase heeft de rouwende door dat ontkennen, boos worden of het gevecht aangaan niet de manier is om het verlies écht goed te verwerken. Intens verdriet is wat volgt, en soms zelfs een depressie. Een gevoel van machteloosheid. Maar soms ook spijt, angst en onzekerheid.
Fase 5: aanvaarding
Verder gaan met het leven. Hoeveel pijn en verdriet het overlijden van een dierbare ook teweeg brengt, er komt een dag dat het verlies een plek krijgt en u verder kan gaan met uw leven. De pijn en het verdriet maken plaats voor fijne herinneringen.
Tips voor rouwverwerking
Ondanks dat de manier van rouwverwerking erg persoonlijk is geven wij u graag een aantal tips die u kunnen helpen om om te gaan met het verlies van uw dierbare:
- Krop het verdriet niet op. Dit kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Weet u geen raad met uw gevoelens? Dan kan het zinvol zijn om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij lotgenoten of bij een deskundige in de rouwzorg.
- Durf te huilen. Tranen vloeien niet voor niets. Ze hebben een duidelijke functie. Tranen zorgen voor verlichting en het heeft een ontspannende werking. Dus durf te huilen, laat uw tranen de vrije loop.
- Blijf uw emoties delen. Door te praten, te zingen, het op te schrijven of door kunst te maken. Praten is voor veel mensen de meest effectieve manier. Praat over de overleden dierbare, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Het lucht op en het is een belangrijk onderdeel van de rouwverwerking.
- Neem uw rust. Rouwen kan erg veel energie kosten. Ontspan uw lichaam en geest. Probeer genoeg te slapen, goed te eten en doe dingen die u leuk vindt.
- Neem de tijd. Rouwverwerking kost tijd. Voor de een een paar maanden, voor de ander een paar jaar. U bepaalt het tempo. Gun uzelf de tijd.
- Leg uzelf niet te veel druk op. Vertel uzelf niet dat u sterk moet zijn, niet mag huilen, of dat u een jaar na het overlijden niet meer mag rouwen. Laat deze gedachten los. Ze zitten uw rouwverwerking alleen maar in de weg.
- Zoek afleiding. Probeer uw gedachten te verzetten. Doe dingen die u leuk vindt, blijf in contact met mensen en probeer eens iets nieuws. Doe wat voor u goed voelt. Als het u maar afleiding biedt.
- Het leven gaat door. Misschien ervaart u een ‘gat’ nu uw dierbare er niet meer is. Natuurlijk kunt u dit opvullen met andere dingen, hoe moeilijk dit in het begin ook zal zijn. Begin bijvoorbeeld een nieuwe hobby, ga vrijwilligerswerk doen of maak mooie wandelingen in de natuur.
Een goed afscheid helpt u verder
Het klinkt misschien cliché, maar u zult zien dat de manier waarop u afscheid neemt van uw dierbare veel invloed kan hebben op uw rouwverwerking. De bij Eerlijke Uitvaarten aangesloten uitvaartverzorgers staan nabestaanden op een persoonlijke en betrokken manier bij. Ze geven de nabestaanden de ruimte en passen zich aan bij de wensen en behoeften. Zij staan niet tegenover, maar naast u. Vaak wordt u als nabestaande onverwacht overvallen door emoties, wat het lastig maakt om de juiste keuzes te maken. Het komt regelmatig voor dat nabestaanden achteraf spijt krijgen van de gemaakte keuzes, net als van de hoog oplopende kosten. Eerlijke uitvaartondernemers rekenen één tarief voor de complete dienstverlening en berekenen geen marges over producten zoals een kist of bloemen. Het is altijd duidelijk wat elk onderdeel van de uitvaart kost en u krijgt de mogelijkheid om de inkoopfacturen in te zien. Dat is transparant, dat is eerlijk.
U leest hier meer over de kosten van een uitvaart. Bent u benieuwd of er een eerlijke Uitvaartverzorger in uw regio is? Vul hier uw postcode in om te zoeken.